Miért van nagy szerepe a tetőszigetelésnek?

tetőfedés, ács és bádogos munkák

Miért fontos a megfelelően kivitelezett tetőszigetelés?

tetőszigetelés azért roppant fontos, hiszen télen fűtött otthonunkban a meleg levegő felfelé száll. Ebből adódóan a padláson, valamint a tetőn keresztül száll felfele fajlagosan. Tehát egy négyzetmétert tekintve a legtöbb hő családi házából. Ennek az energiaszökdösésnek gátolja az útját a tető megfelelő szigetelése.

Különböző számítások léteznek annak érdekében, hogy a fűtésre szánt energia milyen mennyisége szökik meg a tetőn. Ezek egyaránt arra következtetnek, hogy a padlástéren valamint a tetőn át távozik a fűtési energia legnagyobb hányada.

A feladat ezáltal egyértelmű! Az egek fűtése helyett inkább a lakást kell fűteni. Ajánlott foglalkozni ezzel, hiszen a zsebünkből elguruló pénzt lehetséges visszaterelni a családi kasszánkba.

A tető megfelelő szigetelésével ilyen szintű hőmennyiség veszteségre nem kell majd számítania. A tetőszigetelés segítségével ezt a hőt, vagyis ennek nagy hányadát a lakásban képes tartani.

A legfőbb kérdés az, hogy hogyan és milyen módszerrel?

Nem csupán a fűtési költségek csökkentésének a szempontja, hanem az egyre jelentősebb hőtechnikai előírásoknak történő megfelelés szempontja is a tetőtér szigetelés egyre fontosabbá válását vetíti előre.

Ha takarékoskodni szeretne a fűtési költségein, akkor a tetőt szigetelni lesz szükséges. Ha ez még nem következett be családi házában, akkor utólagosan is megteheti velünk, akár tető utólagos vízszigetelése kivitelezésével együttesen!

A tetőszigetelés során hogyan értelmezhetjük a hőátbocsátási tényezőket?

Beépítetlen tetőtér esetében nem adódik probléma, hiszen a födém padlástér felőli szigetelésének nem adódik akadálya. Persze a padlástér szigetelés esetében a hungarocell helyett alkalmazhatunk üveggyapotot és kőzetgyapotot is. Ezen szálas hőszigetelőkből is ugyanolyan vastagságban lerakott szigetelés fogja garantálni a hőszigetelés kellő mértékét.

Egy lakott tetőtér szigetelése során szintén ezeket a hőszigetelési értékeket szükséges biztosítani a fűtési energia megtakarítása érdekében. Ezáltal a családi kassza évtizedeken keresztül kímélve lesz.

A hőszigetelés optimális értéke érdekében szükség lesz a szarufák alatti kiegészítő szigetelés kivitelezésére is. Ezt viszont sokkal egyszerűbb mondani, mint kivitelezni a tetőfelújítás során. Tetőfedés, tetőfedő itt!

Több probléma is adódhat a költségkímélő megoldás felé vezető út során. Ezeket összegezve ajánlott választani a lehetőségek között.

Hogyan zajlik a tető karbantartása szigetelés előtt?

A tető szigetelésére elsősorban az üveggyapotot és a kőzetgyapotot alkalmazzuk, azonban itt már centimétereket kifejező gond is adódhat. Hiszen ezeket a kimagasló hőszigetelés értékeket a szarufák elfogadott 10 és 15 centiméter közé eső magasságával még a legjobb minőséggel rendelkező kőzetgyapot és hungarocell szigetelők szarufák közötti beépítésével sem lesznek képesek biztosítani.

Először is a szarufák hőhidat képeznek a szigetelésben, hiszen a fa hőszigetelése gyengébb, mint a tetőtér hőszigetelésére alkalmazott szigetelő anyagé. Továbbá ha szarufák alatti kiegészítő szigetelés mellett döntünk, akkor ez az alapesetben is szűkös lakótérből vesz el kihasználható magasságot. Tetőtéri szobák esetében szinte már 10 cm is rengeteget fog számítani. Ágvágás, építési terület tisztítása!

Ha pedig a szarufák közötti szigeteléssel ellentétben a szarufák feletti hőszigetelés mellett döntünk, akkor olyan szigetelőanyagra lesz szükség, amely a cserepek és a lécezés súlyát is el fogja bírni. Ebben az esetben pedig még nem is említettük a téli időszak során tetőre rakódó hót, amelynek plusz súlyát szintúgy el szükséges bírnia a szarufa feletti szigetelésnek. Bádogos, ereszcsatorna tisztítás

Ebből is adódik, hogy nem is olyan könnyű körültekintő tetőtér szigetelő szakembernek lenni. Hiszen valójában nagyon nehéz még a lehetőségek között megfelelően dönteni is. És ezt követi még a tetőjavítás és kivitelezés rögös folyamata is. Ácsmunka, ács munkák Budapesten!